داستان سگها و انسانها در شهر

سالهای زیادی است که با رشد شهرها و همچنین شهرهای جدید شاهد شکل گیری پدیده ای بنام سگهای بی خانمان و و بی سهرپرست در این مناطق هستیم.
تا ۲۰ سال قبل، زمانی که تهران از سمت غرب و شرق درحال گسترش بود، یکی از اساسی ترین معضلات حومه شهر تهران بود که با تکمیل پروژه ها و مسکونی شدن مناطق باعث تشنج و ناآرامی در این مناطق شد.
این مسئله عموما بدلیل نبود قوانین حاکمیتی بجا و برنامه ریزی درست شهری پدید آمده بود. پیمانکاران معمولا برای حفاظت از ابنیه و تجهیزات از سگها بعنوان وفادارترین نگهبان استفاده میکردند و با خود به این مناطق می آوردند
اما یا نگهداری اصولی از حیوان را نمیدانستند یا در قبال مسئولیت خودشان کوتاهی میکردند، بنابراین سگهای رهاشده و عقیم نشده بعد از چند سال و زاد و ولد آنها، بر تعدادشان می افزود و با مهاجرت و سکونت جمعیت در این پروژه های ساختمانی تبدیل به معضلی برای ساکنان میشد.

دوقطبی شدن جامعه در این خصوص که نشات گرفته از سابقه عملکرد و برخی نظریات نهادهای حکومتی در این مورد و گرایشات متفاوت فرهنگی مذهبی جامعه در این باره است این معضل را عجیب و پیچیده تر کرده است.

ماجرای سگها در شهرهای جدید

شهرداری تهران از بی توجهی تا تدبیر

شهرداری در ابتدا با سگ کشی و کشتار سگها برخلاف عقیده جمعی از مردم عمل میکرد،
این بدلیل عدم تخصیص بودجه کافی برای نگهداری و عدم ارزش گذاری درباره جان حیوانات بود
با انتشار اخبار و ویدیوهای این وقایع در آن سالها و جریحه دار شدن احساست عمومی و شکل گیری اعتراضات
به تدریج هزینه های کشتار سگها بیش از صرفه جویی های افتصادی شهرداری در این زمینه شد و صحبتهایی از قباحت این کار از برخی سیاسیون گفته شد و موجب تغییر موضع و رویه دیگر مسئولان شده و کشتار سگها متوقف شد.

سازمانهای مردم نهاد


در ابتدا سازمانهای مردم نهاد، خیریه ها و انجمنهای دوستدار حیوانات برای کمک به شهرداری وارد شدند، شهرداری نیز پذیرفت و ضوابط و مقرراتی در این خصوص تهیه کرد
اما به مرور بودجه اختصاص یافته به این موضوع در شهرداری افزایش یافتو پیمانکارانی در مناقصات و پروژه ها جهت جمع آوری و نگهداری و رسیدگی پذیرفته شدند و کشتار سگها توسط شهرداری ممنوع شد.

سگها معضلی ناشی از پیمانکاران در شهرهای جدید

حالا، دیگر شهرهای جدید از جمله شهرهای هشتگرد و پرند و پردیس درگیر این موضوع هستند
اما بنظر میرسد متاسفانه همان راه شهرداری تهران از ابتدا را میخواهند تجربه کنند.
گرچه حمایت و استفاده از سازمانهای مردم نهاد و گروههای داوطلب براساس ضوابط و مقررات میتواند بهترین نتیجه را داشته باشد
اما نبود استراتژی و برنامه و عدم برگزاری جلسات و همفکری میتواند عواقب اجتماعی و حتی سیاسی بغیر از تحمیل چندباره هزینه داشته باشد.

روش کنترل جمعیت و مدیریت سلامت سگهای ولگرد و بی سرپرست در افغانستان